8 Ocak 2010 Cuma

SİGARA FİYATLARI

2010 yılının ilk günlerinde yapılan sigaradaki ötv artışları sigara tiryakilerini üzmüş, benim gibi halk sağlığını düşünen(!) kişileri ise bir nebze olsa sevindirmişti. Maliyenin vergi geliri artacak böylelikle bütçe planları tutturulmaya çalışılacaktı. (Tabi devletimiz topladığı bu paraları halka hizmet olarak geri döndürüyor mu,onu da sorgulamak gerekir)
Ülkemizde sigara içen nüfusun büyük bir çoğunluğunun alt gelir düzeyine sahip vatandaşlarımız olduğunu bilen büyük sigara tekelleri, sigarada fiyat indirimi yaparak bu durumu minimum zararla kapatmaya çalışmıştır. Ötv yi artıran maliye, bunun üzerine binen katma değer vergisi ile birlikte sigaradan elde ettiği vergi gelirini yüzde 35’i aşan oranda artırmayı planlıyordu ama evdeki hesap çarşıya uymadı, piyasanın büyük oyuncuları devletimizi ters köşeye yatırdı...
Benim düşünceme göre bu vergi oranlarını daha da arttırıp, avrupa ve amerikadaki vergi oranları düzeyine çekmek gerekir. Bizi zehirleyen sigaraya karşı birde bu yönden savaşabiliriz diye düşünmekteyim..
Bu yazının sonu nasıl mı olur? Yazımı okuyan sigara tiryakileri sigaralarını tüttürmeye devam eder.. Hatta bana, gel seninle şöyle bir sigara yakalım der..

3 yorum:

  1. Altta Teoman ı görünce sigara konusuyla alakalı zannettim bir an,iyi içer abimiz bilenler bilir...

    YanıtlaSil
  2. bence senin hesabın da çarşıya uymayacak.:))ayrıca alkol fiyatları ne alemde?sigara senin ilgi alanına girmiyor bence ;)

    YanıtlaSil
  3. bir de bunu teomana sormak lazım,sigara ve içkiye gelen zamlar onu derinden etkilemiş olmalı :)

    YanıtlaSil